Satan!

Satan (hebreiska: ????????, ha-Satan (“anklagaren”); arabiska: ???????, al-Shaitan (“åklagaren”) är ett ord som härstammar från den semitiska roten ??n och som betyder “att vara fientlig” eller “att anklaga”. I judisk och kristen tro är det ett namn på en ängel respektive djävulen, och även inom islam där al-shaitan är en fallen ängel, Iblis. Alla de abrahamitiska religionerna använder “Satan” som ett namn för djävulen, som representerar och personfierar det onda.

 

 

I Jobs bok (Iyov) är ha-satan (“anklagaren”) namnet på en ängel underkastad Gud. Inom judendomen gör ha-satan inte något ont, utan påpekar människornas onda böjelser och handlingar för Gud. Ha-satan har ingen makt om inte människorna gör onda saker. Efter att Gud framhäver Job som den mest rättrådiga människan på jorden ber ha-satan om tillstånd att pröva Jobs tro. Job blir med Guds tillåtelse berövad sina tillgångar, hans tio barn dödas och han själv drabbas av varbölder över hela kroppen. Detta leder till att han blir vred på Gud och anklagar Gud för att vara orättvis. I sista delen av boken talar Gud ur en stormvind och säger att Han ligger ovanför mänskligt klander och att man inte kan förebrå Honom något. Job ber om ursäkt då han haft fel bild av Gud. Slutligen återupprättar Gud Job och han får dubbelt så mycket boskap som tidigare, samt tio nya barn som kompensation för de tio som dött.