Kommer ni ihåg denna??

http://youtu.be/j-IkC3isMoc

 

David Bowie är en av de allra största rockikonerna och slog igenom 1969 då han med låten Space Oddity visade omvärlden hur rymden och det utanför vår värld kunde påverka till och med vår musik. The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars blev det första albumet som visar hur David Bowie var den första att kombinera rockmusik med teater, en musikstil som populärt kallas glamrock. Albumet var ett konceptalbum kring den utomjordiske rockstjärnan Ziggy Stardust, som utvecklas från att vara en figur i Bowies lyrik till att bli rollen spelad på scen och senare också i privatlivet.

När Bowies karriär tog fart med The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars var Bowie redan känd som en ekivok och utmanade artist. På omslagsbilden till albumet The Man Who Sold The World hade Bowie poserat iförd en klänning och hade i slutet av 1971 förklarat i en intervju att han var bisexuell, trots att han var gift med en kvinna, Angie, och hade en son. Detta påstående är sannolikt inte sant utan enbart ett påhitt för att hålla sin image som androgyn.

Efter en världsturné 1976 lämnade Bowie Amerika för Västberlin där han tillsammans med brittiske multiinstrumentalisten Brian Eno skapade en albumtrilogi som tillhör den elektroniska populärmusikens mest inflytelserika verk. Under vistelsen i Berlin producerade Bowie också Iggy Pops hyllade comebackalbum The Idiot och Lust for Life. 1980-talet inledde Bowie med att släppa new wave-albumet Scary Monsters som innehöll hitsingeln “Ashes to Ashes“, där Major Tom, en figur från Bowies förgångna, återupplivades. Albumet blev Bowies första platinaskiva och har blivit den norm efter vilken alla efterföljande Bowie-album bedöms.

De efterföljande åren blev Bowie den megastjärna han är ännu idag. Med det konventionella popalbumet Let’s Dance återgick Bowie till sina rhythm & blues-rötter och gick från att vara något av popens outsider och ständige främling till att vara mannen på allas läppar. Under 1980-talet släppte Bowie en rad hitsinglar, som till exempel “China Girl“, “Let’s Dance“, “Modern Love“, “Loving the Alien“, “Blue Jean“, “Under Pressure” tillsammans med Queen och “Absolute Beginners“. 1980-talet avslutade han som medlem i bluesrockbandet Tin Machine.

 

http://youtu.be/OyVjdQXNs9s