Hemslöjden 100 år

Hemslöjden i Sverige fyller 100. Nu laddas för 366 dagar av slöjdaktiviteter runt om i landet under 2012. Jubileet kommer att bland annat att firas med en världskongress för unga samt utställningar på Liljevalchs och Nordiska museet.

Schemat inför jubileet 2012 är fullmatat:

Jubileumsutställning på Liljevalchs. Nordiska museet visar utställningen VÄV. På Prins Eugens Waldemarsudde lyfts hemslöjdens skapare Lilli Zickerman fram. På Vadstena slott görs den scenografiska utställningen Spetskonst. I Landskrona finns Världens vävar och en väldig trasmatte-pickning arrangeras på Stora Torget i Östersund.

 

Hemslöjden medverkar dessutom i Stockholms kulturfestival, Malmöfestivalen, Göteborgs kulturkalas och på Bok & Bibliotek samt flera barn och ungdomssatsningar. Världskongressen i Västra Götaland i midsommar för unga från fyrtio länder stöttas av Postkodlotteriets Kulturstiftelse med delar av de 2,7 miljoner kronor som den avsatt i stöd till 100 års-jubileet.

–?Min önskan är att hemslöjden blir ännu mer synlig under det kommandet året och lockar fler till rörelsen. Hela jubileet är framåtsyftande, betonar Kerstin Andersson Åhlin, generalsekreterare för Svenska Hemslöjdföreningars Riksförbund/SHR till DN.

I tider av surdegsvurm och en växande tveksamhet inför de mest kommersiella delarna av modeindustrin framstår det handgjorda som trendriktigt. Den som läst det anrika, nu redesignade, magasinet Hemslöjd det senaste året har inte kunnat undgå det pågående generationsskiftet. Allt fler unga hantverkare tar i dag plats med hippa, ibland direkt punkiga, idéer och med ett skarpt fokus på ekologi och gamla hantverkstekniker.

 

text hämtat från DN