TÅ Textiltåterbruk!

I Eskilstuna finns det unika textilprojektet TÅ. Här tar vi reda på kläder som egentligen skulle ha bränts. Projektet är i samverkan med energi och miljö i Eskilstuna. Kläder sorteras och delas upp, fördelas på de olika second hand som finns i stan. Just nu skapas det i ateljén för fulla muggar av våra deltagare. Det som skapas är i bland annat jeans… tänk vad roliga saker man kan göra av gamla jeans… har man gamla jeans att skänka så går det bra att ta med dem till öppet hus.

 

Kom och upplev inspirerande miljö och trevliga lokaler fyllda med kreativitet, återbruk, design, uppfinningsrikedom,  nyfikenhet, skapande och massor av glädje! Vi har ljusa, luftiga lokaler med stora, höj- och sänkbara bord, arbetsplatser med symaskiner, strykbord, tillklippningsbord mm.  

Öppethus den 20 NOV Libergsgatan 6

Vi bjuder på lite varmdryck och nått gott till…

Kl. 9-16

 Välkomna! 

 

Jeans movie song in Hindi:

http://youtu.be/xJPvtmeZawU

 

 

Jeans härstammar från Genua

Redan på 1500-talet tillverkades slitstarka arbetsbyxor i den italienska stadsstaten Genua. De användes i synnerhet av den genuesiska flottan, eftersom sjömännen behövde byxor som lätt kunde rullas upp när däcket skulle svabbas. Namnet jeans kommer dock från fransmännen. De försökte kopiera det genuesiska tyget, men uppfann ”av misstag” i stället denimtyget. Sina nya byxor kallade de för “Bleu de Gênes” – genuablå – där det sista ordet uttalas ungefär som jeans.

Jeans kom til USA på 1700-talet

På 1700-talet blev jeansen populära bland brittiska handelsmän, som tog byxorna till USA. Där blev gruv­arbetare, rallare och fabriksarbetare förtjusta i de slitstarka byxorna. Den judiske immigranten Levi Strauss kom först senare. År 1873 tog han patent på sina berömda jeans med sömmar som hade förstärkts med metallnitar för att de inte skulle slitas sönder så lätt.

Jeans blev populära för att de är extremt slitstarka.

information  från världshistoria.se