Missade ni sicko???

Idag visade tv4 sicko. Jag fick nu se den filmen från början. Har tidigare endast sett slutet av filmen.

Kontroversielle amerikanen Michael Moore som har gjort denna film är både hatad och älskad av sina landsmän. Moores budskap i den här filmen är att alla borde ha rätt till sjukvård. Jösses, vilken befängd idé! Att människan inte fattar att sådana kommunistiska tankar inte hör hemma i den amerikanska drömmens hemvist.

47 miljoner lever idag utan sjukvård i världens rikaste land och den skrämmande siffran får vem som helst att höja på ögonbrynen av förskräckelse. Världens rikaste land ligger på 37:e plats på WHO:s lista över hälsan i världen, faktiskt bara snäppet över Slovenien, och rimligtvis borde världsnationen ha en högre placering. Speciellt som amerikanerna betalar mer för sin sjukvård än andra länder.

Moore inledde filmprojektet genom att be besökarna på sin hemsida att skicka in sina erfarenheter om amerikanska sjukvården. Inom en vecka hade han drygt 25 000 mail i sin inkorg. Han får läsa riktigt obehagliga berättelser från människor med sjukförsäkring och de som inte har någon. Antingen vägrar försäkringsbolaget betala livsnödvändiga operationer som i en del fall har slutat med döden, eller så får de som är utan försäkring sälja både hus och hem för att betala de astronomiska sjukvårdskostnaderna.

Med förhoppningen att hjälpa några räddningsarbetare från 9/11 utan försäkringar, tar Moore med dem till Guantanamo Bay, där alla fångar har kostnadsfri sjukvård. Hans argument är att amerikanska hjältar ska inte behandlas sämre än terrorister. Han passar även på att köpa oförskämt billig medicin till priset av 5 cent mot 120 dollar hemma i Staterna. Sen om medicinen är framtagen enligt konstens alla regler är en annan femma. Moore visar upp en skrämmande bild av USA med många lidande amerikaner och man får vara riktigt känslokall om man blir oberörd.

I denna episod av sicko berättar Linda hur hon får bonus av försäkringsbolaget genom att slå ner ansökan om sjukvård. Ca 1 minut och 54 sekunder in i episoden kommer Linda. Om ni har möjlighet att se denna film: GÖR DET!