Människoapor!

För att rädda de fyra stora människoaporna i Afrika (västlig och östlig gorilla, schimpans och dvärgschimpans) är det viktigt att bevara den skog de lever i. De hotas alla av illegal jakt, sjukdomar som sprids från människor och att livsmiljön förstörs.

Därför arbetar WWF med området Albertine Rift i Afrika som sträcker sig över flera länders territorium. Detta skogsområde är mer än 1 000 km långt och här finns en del låglandsregnskog i väster, mycket bergsregnskog i mitten och sjöarna i Rift Valley längst i öster. I de många olika slags miljöerna finns det en mycket stor artrikedom.

Denna region är ett av de mest tätbefolkade områdena i Afrika och därför drabbas regionen av många direkta och indirekta hot mot individuella djur och hela ekosystem. Hoten är framför allt ohållbar skogsavverkning, allmän skogsskövling och omvandlingen av orörda områden till jordbruks-, betes- och jaktmarker samt insamling av brännved.

Ta en titt på dessa otroligt vackra bilder!!! Och passa på att lyssna på den fantastiska musiken,,,öppna dina sinnen!!

När jag sitter och tittar på dessa vackra bilder, bl.a på gorillor,  får det mig att tänka på en film som heter Instinct. Antony Hopkins och Cuba Goodding Jr  och Donald Sutherland spelar i filmen. Kolla in denna film, jag blev helt tagen. Hur är vi männsikor egentligen???

Tjuvjakt på bergsgorillor


Enligt myndigheten ICCN i Virunga nationalpark var det rebeller i området som sköt den första av de två bergsgorillor som dödades i början av 2007. Den andra vet man inte vem som dödade. Båda gorillorna var silverryggar, vilket betyder att de är äldre gorillahanar.

Tjuvjakten har ökat i Virunga och utöver gorilla har även flodhästar och bufflar jagats hårt i området den senaste tiden när nu strider mellan armén (FARDC) och olika rebellgrupper blossat upp.

Det som är oroande med den andra gorillans död är att det visar på att det inte var en engångs-händelse och dessutom var kroppen styckad, förmodligen för att ätas. Det betyder att de andra gorillorna också lever under stort hot. Dessa gorillor är habituerade vilket betyder att de är inte rädda för människor och kan därför lätt dödas.

Många organisationer, däribland WWF, har skickat brev till bl a presidenten i DRC (Kongo) för att uppmärksamma honom på att situationen i nationalparken är allt mer akut och att stora naturvärden hotas.

Den internationella handeln med vilda djur och växter är mycket omfattande. Världsnaturfonden WWF vill att all sådan handel sker på ett uthålligt sätt och med respekt för djuren och växterna samt den natur där dessa hämtas.

WWF stöttar det internationella nätverket TRAFFIC som arbetar med att kartlägga handeln med vilda djur och växter och stoppa illegal sådan. I Sverige finns TRAFFIC representerat genom TRAFFIC Europa.

Tänk på detta!

  • Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller, elfenben eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands!
  • Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
  • Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papagojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap. Viktigt även att arterna inte är hotade med många arter är handeln förbjuden.