Afro dance

Det där med afro dance är kul…. Steffie har nu hittat låtarna på spotify. Jag sökte upp dem på youtube, så här kommer smakprov på vad vi dansar till.

Etiopien är efter Nigeria, det mest befolkade landet i Afrika.

Afar är en av nio regioner  i nordöstra Etiopien. Befolkningen uppgick till 1 411 092 invånare vid folkräkningen 2007, på en yta av 100 860 kvadratkilometer.

Etiopien är ett fattigt jordbruksland med höga fjällplatåer och djupa dalar. Det har varit stor vulkanaktivitet i området och några av vulkanerna är fortfarande aktiva. Höglandet, som dominerar landskapet, är i huvudsak uppbyggt av lavamassa från tidigare vulkanutbrott. I fjällen är det kyliga temperaturer men annars så är det varmt i Etiopien och klimatet är subtropiskt. Nederbördsmängden varierar kraftigt från år till år och några områden i Etiopien är extremt sårbara för torka, som igen leder till hungersnöd när odlingarna blir förstörda. Som en följd av överbetande och nedhuggning av skog, är jorderosion ett stort problem för landet, i tillägg till att det är brist på vatten.

Etiopien och Eritrea Oenigheten om gränsen mellan Etiopien och Eritrea krävde 80 000 människoliv mellan 1998 och 2000 och konflikten är ännu inte löst. Orsaken till den fastlåsta situationen är att bägge länder vill ha ett litet bergsområde.

För många barn på den etiopiska landsbygden är skolan en avlägsen dröm som aldrig besannas. Den tuffa verkligheten kräver ofta att även barnen tar ansvar för familjens försörjning. Sida stödjer UNICEF:s arbete för att omdefiniera bilden av den traditionella skolan och finna nya lösningar på gamla problem.

I stora delar av Etiopien finns nomadiserade folkgrupper som kämpar för brödfödan på karga betesmarker. Här finns sällan eller aldrig möjlighet till någon skolgång. I ett av flera UNICEF-projekt i Etiopien används mobila skolor för att nå fram till de bortglömda barnen.

Genom att starta ett litet tvätteri har några kvinnor i Addis Abeba lyckats få egna inkomster. Arbetet ger dem en välbehövd inkomst, men minst lika viktig är den ökade självkänslan som det medför.

Tvätteriet är inrett i ett plåtskjul på en verkstadsgård där ett antal andra små hantverksindustrier också är inhysta. När de 55 kvinnorna fick hyra lokalen och dessutom fick en beställning från universitetet för tvättning av 1600 lakan, så tyckte de att framtiden började se lite ljusare ut.

.

Etiopien har i jämförelse med övriga Afrika ett stort antal världsarv utsedda av UNESCO, som de berömda klippkyrkorna i Lalibela från tidigt 1200-tal, som huggits direkt ur berget. Landet är också känt för sina idrottsstjärnor. På senare år har inte minst de kvinnliga långdistanslöparna Tirunesh Dibaba och Meseret Defar satt OS-rekord.