WSPA:s arbete.

Skogarna fälls, ungarna blir sålda som handelsvaror och föräldrarna dödas. Orangutangerna är idag utrotningshotade. Organisationen BOS kämpar för att arten ska överleva och driver i samarbete med Lone Drøscher Nielsen ett rehabiliteringscenter på Borneo – vi stödjer projektet ekonomiskt.

Orangutangerna är bland de tio mest utsatta djurarterna i världen. Enligt siffror från FN finns det kvar 45.000 orangutanger i världen. Deras habitat i Indonesien försvinner i rask takt när industrin behöver mer utrymme för palmoljeproduktion.

Utan någonstans att leva vandrar orangutangerna kring på må och få. Hungern driver dem till okända platser och när de närmar sig palmplantagernas grödor blir de ofta skjutna eller slagna. Samma sak inträffar om de närmar sig civilisationen.

Lyckligtvis räddas många orangutanger från ödet som handelsvara och från hunger och död i plantagerna. Organisationen BOS (Borneo Orangutan Survival) gör en stor insats på Borneo i Indonesien. De:

  • Driver reservat. Världens största rehabiliteringscenter Nyaru Menteng är hem för ca 650 orangutanger. Lone Drøscher Nielsen driver stället. Hon har vigt sitt liv till att hjälpa och träna ungarna så att de ska kunna vända tillbaka till sin naturliga miljö i skogen

  • Säkrar trygga platser där orangutangerna kan bo. Orangutanger som är fysiskt och psykiskt starka nog till ett liv i naturen bor tillfälligt på små öar i floderna. 100 av dem väntar på att släppas ut i naturen. Detta sker när resurserna är på plats. BOS planterar även ny skog på platser som förstörts, så att rehabiliterade orangutanger har någonstans att komma tillbaka till

  • Involverar lokalsamhällen. Organisationen erbjuder lokalbefolkningen arbete och upplyser om orangutangerna och deras behov. Syftet är samarbete och färre övergrepp.

Orangutan Island är en dokumentär tv-serie som blandar mer traditionell dokumentärfilm med dramatiska berättelser.

Serien fokuserar på en grupp föräldralösa orangutanger på Nyaru Menteng Orangutan Rescue and Rehabilitation Center, som föds upp för att gå emot sin normala karaktär och bilda ett samhälle för att leva tillsammans i ett kooperativ så att de kan leva kvar vilda på deras skyddade ön .