Trodde jag….

Allt detta jagande, att vara jagad av myndigheter och vara till lags suger energi. Trodde att jag skulle få mera energi och skriva lite…men suck. Nu är man förvarad på nästa ställe… Hade ju hoppats att det skulle vara en bra “kurs”. Men det kom inte många positiva kommentarer från deltagarna som slutar till julen. Ännu en förvaringsplats för en arbetslös så man inte syns i statistiken. Man är rättslös…  som arbetslös får man inte andas ordet ledighet… inte en dag…. Men vad gör det, jag har ju världens bästa jultips till årets julklapp. Lägg ett träd under granen.

Genom att plantera träd och restaurera skog i någon av världens regnskogar hjälper du vår planet att överleva. Stöd arbetet med att samla in fröer, etablera plantskolor, driva upp plantor, plantera träden samt restaurering av skogar.  Hotade djur som gorillor, orangutanger och tigrar kan leva vidare. Lokalbefolkningen får behålla sin skog som en livsviktig källa till vatten, mat, bränsle och natur-mediciner.Tropikskogarna binder också stora mängder växthusgaser och bromsar därigenom den globala klimat-förändringen.

Ett träd kostar 25 kr att plantera och driva upp. Hur många träd ger du bort i jul?

Ett av trädprojekten som pengarna doneras till:

Skogstäcket

Borneo

Regnskogarna på Borneo hör till jordens mest artrika platser. En försiktig uppskattning är att Borneo hyser 15 000 växtarter av vilka 6 000 inte förekommer någon annanstans i världen. Här finns också orangutangen, trädleoparden och skogselefanten. Stora områden har dock avverkats för att ge plats åt plantager för oljepalmer och idag återstår endast 50 % av Borneos skogar. Avverkningarna hotar mängder av växt-och djurarter samtidigt som lokalbefolkningens källa till mat, mediciner och rent vatten försvinner. Men många områden som tidigare avverkats och som inte används till annat kan bli till skog igen. Pengarna som skänks till detta projekt går till WWF Indonesien som har flera trädplanteringsprojekt. Vissa är små lokala initiativ, andra är större satsningar för att restaurera hela landskap. Här planterar lokalbefolkningen inhemska trädarter för att återigen länka samman skogar som varit isolerade från varandra.