Sniffa diesel.

Att vara arbetslös är också att vara förvarad. AF erbjöd mig att kunna uppdatera mina kunskaper i bokföring bl.a. Lokalerna ligger vägg i vägg med Tunastål. Tänk vad AF är påhittiga…. att bli förvarad i gamla industri lokaler, där dieseln kommer in och du får sniffa diesel så mycket du vill.  Att ha toaletter utan papper. Nya toaletter…kanske man inte hade råd att sätta in papper och tvål. Att sitta försöka läsa i denna lukt är väl inte så roligt. Böcker som har fel i facit, men det är väl tur att man upptäcker det, då vet man att man har hjärnan med sig än så länge. Men att vara förvarad är inte så roligt, man försvinner ur statistiken. Att ha förhoppning om att det skulle kunna vara bra… ja vilken miss igen. En av killarna här visade en artikel just om denna guldgruva, att sysselsätta FAS 3. Tänk vad bra för AF och vissa företag. Om vi arbetslösa inte fanns, då skulle dom gå under.. inga arbetslösa – ingen förvaring – inget slaveri. Detta tar dö på en sakta…. Men det är kanske AF melodi /song???  killing me softly

Bifogar rader från artikeln:

Arbetslösa beskriver Fas 3 som förvaring eller slavarbete. För arbetsgivarna är åtgärden en guldgruva – de får pengar för att ta emot arbetskraft utan att betala ut några löner.

När en arbetslös kommit till Fas 3, den tredje och sista fasen i jobb- och utvecklingsgarantin, ska personen erbjudas en heltidssysselsättning.

Den jobbsökande hänvisas till en arbetsgivare, offentlig, privat eller ideell förening.

Tanken är att den arbetslöse ska göra sysslor som ordinarie personal inte hinner med och som annars inte skulle utföras, men som kan ses som kvalitetshöjande i verksamheten.Exempel kan vara allt från allt-i-allo på ett företag till klassmorfar på en skola.

“Slavarbete”

Enligt arbetsförmedlingen är sysselsättningen frivillig, men den som tackar nej förlorar sin ersättning.

En del arbetslösa som Corren har talat med är positiva till att sysselsättas och menar att det betyder mycket att slippa gå hemma.Andra är mycket kritiska och beskriver Fas 3 som förvaring eller slavarbete.

Men oavsett om de är positiva eller negativa är det få som tror att åtgärden ökar deras chanser att få jobb. Flera menar att möjligheterna tvärtom minskar och att risken för att fastna i åtgärden är överhängande.Arbetsförmedlingens egen statistik visar också att få personer får anställning efter att ha haft en så kallad sysselsättningsplats inom Fas 3.

För att ta emot en arbetslös får arbetsgivarna 225 kronor per arbetsdag, cirka 5 000 kronor per månad, i ersättning för handledarkostnader och liknande.Arbetsgivaren betalar ingen skatt för ersättningen. De betalar heller ingenting för de arbetsuppgifter som den arbetslöse utför, varken lön, arbetsgivaravgifter eller försäkringar.

Tar en arbetsgivare, eller en anordnare som Arbetsförmedlingen kallar det, emot flera arbetslösa ökar ersättningen lika mycket. En arbetsgivare som sysselsätter tio arbetslösa får alltså 50 000 kronor i månaden.Möjligheten till ersättning har också lockat till sig mer eller mindre seriösa aktörer.

Dom mänskliga rättigheterna  säger: Ingen får hållas i slaveri eller träldom. Förbudet gäller all form av slaveri och slavhandel. Ingen får tvingas att utföra tvångsarbete eller annat påtvingat arbete. Vad är då påtvingat arbete?