Inte bara hjälp till människor i Japan.

WSPA är nu på plats i Japan för att sida vid sida med de humanitära organisationerna hjälpa alla de djur som drabbats av katastrofen. Möjligheten att hjälpa är dock begränsad eftersom läget fortfarande är osäkert och vissa områden praktiskt taget är oframkomliga.

Först kom jordskalvet, därpå tsunamin och nu bävar alla för eventuella utsläpp från kärnkraftverket i Fukushima. Landet har drabbats hårt och tusentals människor har redan evakuerats. Detta får även stora konsekvenser för alla kvarlämnade djur. Ingen vet ännu hur många det rör sig om.

WSPAs katastrofhjälpteam har nu varit i Japan i tre dagar. Faran för radioaktiv strålning förhindrar dem att hjälpa till i det hårdast drabbade området kring Fukushima. Myndigheterna har spärrat av området och istället försöker teamet återförena djur och ägare som blivit separerade från varandra samt bistå de djur som evakuerats tillsammans med sina ägare. Flera uppges vara skadade och behöver behandling.

Ian Acre är en av våra veterinärer på plats och rapporterar:

”Människor ser sina djur som en del av familjen. Många vill inte ens evakuera utan sina djur.”

Detta kommer inte som någon överraskning för Ian Acre. Människor vill inte lämna sina djur oavsett om de används till sällskap eller till försörjning – människors och djurs välfärd är tätt sammanflätade.