Gatuhundar

WSPA

 

Det finns omkring 500 miljoner hundar i världen och av dessa är cirka 75 % herrelösa. Deras öden syns i gatubilden och utgör ett av de största välfärdsproblemen bland djur utanför Nordeuropas gränser.

De är oönskade och utelämnade till att kämpa med andra hundar om matrester på gator och torg.
Svulster, hudinfektioner och öppna sår är vanliga för de här kringstrykande djuren. Ungefär tre av fyra valpar i u-länderna dör av sjukdomar som rabies och valpsjuka. ?

Kringstrykande hundar, som lider av svält och sjukdomar brukar söka mat och beskydd hos människor. Dock ser man ofta gatuhundarna som en plåga och hälsorisk eftersom några av deras sjukdomar kan överföras till människor.

  • Begränsade kunskaper och få resurser betyder att hundarna ofta blir offer for massavlivning. De blir förgiftade, skjutna eller får elchocker
  • De här brutala metoderna är inte bara plågsamma utan även ineffektiva eftersom de inte löser problemen med oönskade hundar i det långa loppet.

Men Det finns andra brutala saker.. handel med hundkött.

WSPA arbetar på att stoppa handeln med hundkött helt. Kommersiell produktion av hundkött innebär misshandel och övergrepp under alla delar av produktionen; från hundarnas liv på farmen eller fångandet på gatan till transport och slakt.

Fruktansvärda förhållanden

Burarnas golv av metallgaller kan orsaka skador och deformiteter på valparnas ben. 

Burarnas golv av metallgaller kan orsaka skador och deformiteter på valparnas ben.

 

I Korea sitter hundarna på farmer i ca ett år. Ofta sitter de under deras livstid i burar som är resta från marken. Burarna är utformade så att hundarnas exkrementer och matrester lätt kan sköljas bort – men i realiteten sker rengöringen sällan på farmerna och avfallet växer under hundarnas burar.

Hundarnas föda består av avfall från restauranger i närområdet och ibland – vilket kom fram i en rapport som WSPA finansierade – av kadaver från andra hundar, vilket är direkt hälsovådligt och lätt leder till sjukdomssmitta bland hundarna. Kamper om för små mängder föda leder dessutom till aggression, stress och skador.

Framtiden ser inte ljusare ut; där väntar en många timmars, ibland flera dagars, resa i en liten transportbur där upp till 12 hundar bokstavligen talat pressas ihop. Resan går till en marknad där hundarna slaktas brutalt.

 

Hur kan man hjälpa till? man kan hjälpa till på olika sätt. Läs mera på WSPAs hem sida. (klicka på blå texten)