Rädda isbjörnarna…

Varmare än någonsin i Arktis
Klimatförändringarna skadar isbjörnsungarna

Enligt en ny studie, publicerad i Nature ( 8 februari, 2011), så minskar kullstorleken hos isbjörnarna på grund av havsisens avsmältning i Arktis.  Om detta fortsätter kommer isbjörnen att råka riktigt illa ut i framtiden.

 

Isbjörnen fångar nästan uteslutande sina byten ute på den arktiska havsisen, men eftersom havsisen smälter av allt fortare så minskar även möjligheterna för isbjörnarna att bygga upp sina fettförråd innan de går in i ide under vintern. Det gäller speciellt dräktiga isbjörnshonor. Överlevnaden hos ungarna under dräktigheten och de nyfödda är sammanlänkad med hur mycket energi dräktiga isbjörnshonor har hunnit lägga upp innan vistelsen i idet.

 

Förödande konsekvenser

Studien som WWF har finansierat, har visat att om isen bryter upp en månad tidigare än vanligt på våren, så kan 40-73 procent av de dräktiga isbjörnshonorna misslyckas med att föda upp sina ungar. Om isen bryter upp två månader tidigare än vanligt, stiger detta till mellan 55-100 procent.

Minsta havsisen sedan 1979

Under 1990-talet observerade forskarna många trillingar och tvillingar, nu är det tyvärr mer vanligt med att isbjörnshonan endast har en unge. Den arktiska havsisen smälter av allt fortare och enligt amerikanska myndigheter (The National Snow and Ice Data Center) är havsisens utbredning just nu den minsta sedan 1979, det var då som satellitmätningarna började. Trots att det är kallt Sverige så är det varmare än någonsin i Arktis.