läkeörter förbjuds i EU

Människor har använt traditionella naturläkemedel i århundraden. Det hotas av ett nytt EU-direktiv som har trätt i kraft i Storbritannien. Ört- och näringsexperter har talat om sina farhågor för att EU: s nya regler som har införts under parollen ”patientsäkerhet”, kommer att göra mer skada än nytta eftersom det tvingar folk att vända sig till internet för att inhandla preparat.

Stöd för de nya EU-reglerna har dock mött motstånd.  Kampanjgruppen Avaaz har uppmanat den europeiska kommissionen att stoppa ”förbudet” mot växtbaserade läkemedel. Mer än 750.000 människor har undertecknat deras petition

”Men örter är den traditionella medicinen i väst – de är en del av vårt kulturarv och har använts i många århundraden för att hantera allt från mindre hälsoproblem till allvarlig sjukdom.”

”Tanken att människor skulle behöva rådgöra med sin läkare för att få tillgång till dessa örter eller att det skulle bli en dramatisk begränsning av örter tillgängliga har orsakat omfattande protester över hela Europa med anklagelser om att främja en nanny state, som begränsar individens val och spelar i händerna på läkemedelsföretag söker vinster från patentering växtbaserade behandlingar.”