Sticka för livet!

Stickare i alla länder, förena er! Efter det senaste oljeutsläppet i Nya Zeeland finns chansen att göra en riktig insats. Nya Zeelands pingviner behöver nämligen tröjor. När pingvinerna får olja i fjäderdräkten blir de snabbt frusna. Dessutom är det risk att de får i sig den giftiga oljan när de försöker rensa fjädrarna. En ylletröja hjälper mot båda de här problemen!

I förra veckan la nyzeeländska garnaffären Skeinz upp ett mönster på en pingvintröja i lagom storlek. Responsen blev stor och snabb. Hundratals pingvinjumprar har redan skickats in till butiken så behovet är egentligen täckt för tillfället men eftersom det här tyvärr knappast är sista gången pingviner oljeskadas så kommer butiken behålla extratröjorna så att de är redo nästa gång något liknande händer.

Miljönyhetssajten Grist skriver att iden om stickade ylletröjor för pingviner är inte helt ny. Liknande upprop har förekommit tidigare, till exempel vid oljeutsläpp i Australien, och de alltid fått stort gensvar. För ärligt talat, vem kan motstå att sticka en jumper till en frusen pingvin?

Pingviner i tröjor information från zickerman.