Julmarknad i Filmstaden…

Söndagen den 11/12 kommer man att stå på historisk mark. Jag ska vara med på Filmstadens julmarknad… Tänk att alla svenska filmstjärnor har varit här… Kolla in dessa bilder.. Visst var hon otroligt vacker!!

 

 

http://youtu.be/Ee83n2SemKs

 

 

 

Klassisk mark

I början av förra sekelskiftet låg här en strutsfarm. Tomten var  58 000 m2,  en yta motsvarande 10 fotbollsplaner. Man satsade på plymproduktion men verksamheten gick inte särskilt bra och 1912 gick den i konkurs.

 

 

Historien om svensk film startar med Svenska Bio. Med Charles Magnusson i spetsen hade man i början av 1900-talet lyckats knyta ett stort antal människor från utlandet med kunskaper om filmning till Sverige. Ateljén på Lidingö blev på detta sätt en i världen           © AB Svensk Filmindustriunik och mycket vital filmskola. 1912 engagerades MauritzStiller och Viktor Sjöström som regissörer och Julius Jaenzon som fotograf. Svensk film fick en stor marknad under första världskriget när de europeiska filmverkstäderna var starkt reducerade. Från denna tid kom finansmannen Ivar Kreuger att bli engagerad i Svenska Bio.

 

År 1954 spelas den första färgfilmen in i Råsunda. Gustaf Molander, som regisserat 62 filmer i Filmstaden, tar sig an Herr Arnes penningar (1954) med Ulla Jakobsson och Ulf Palme i  rollerna.

 

 

 

 

Bland det sista som spelades in i ateljéerna i Råsunda Filmstad var interiören iPippi Långstrump och Ingmar Bergmans Beröringen. 

SF lämnar Filmstaden 1969 och flyttar till nya och mindre lokaler i Stocksund. Kvar i Filmstaden finns de SF-ägda AB Filmteknik och AB Filmlager. Statens Scenskola hyr

1971 flyttar Riksteatern in och Lilla Ateljén förvandlas till teaterlokal.

Statens Sprängämnesinspektion hyr det gamla filmlaboratoriet, en gång byggt för att klara den äldre högexplosiva nitratfilmen. Övriga lokaler hyrs ut till  ungdomsband, konstnärer m.m.