Liljevalcs

Liljevalchs konsthall, ligger vid Djurgårdsvägen 60 på södra Djurgården i Stockholm. Konsthallen invigdes år 1916 med syfte att göra konst mera lättillgänglig för alla.

Konsthallen finansierades med arvet från industrimannen Carl Fredrik Liljevalch, d.y.. De som utredde arvet beslöt att en konsthall för allmänheten torde gillats av Liljevalch, eftersom han var även konstmecenat, ägnade sig åt välgörenhet och finansierade museer. En stiftelse bildades för att leda konsthallen. En kommitté under ledning av prins Eugen lyckades få en tomt som ursprungligen ägdes av Stockholms stad, i kvarteret Fyrkanten på Djurgården. En arkitekttävling utlystes år 1913 och juryn valde arkitekten Carl Bergstens förslag. Sedan byggdes Liljevalchs konsthall.

Vid invigningen och första utställningen i mars år 1916 visades verk av de svenska konstnärerna Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors, vilket gjorde succé. Till skillnad från Nationalmuseum visade Liljevalchs främst samtida, och även mer okända och mindre erkända konstnärer.

27 januari 2012–25 mars 2012

Vårsalongen 2012

Vårsalongen är som alltid Liljevalchs stolta start på varje nytt konstår! Att komma med eller inte komma med i utställningen, där alla insända bidrag bedöms av en jury, är frågan för både väl etablerade och icke etablerade konstnärliga utövare.

En av tjejerna som är med i vårsalongen är Eskilstunabon:

 

 

Carina Marklund

TITEL Sy ihop I
TEKNIK Broderi, applikation, screentryck
KONSTNÄR Carina Marklund

 

I bilderna ”Sy ihop” har jag valt att se tillbaka på min uppväxt, familj, närmaste släkt och platser där jag har mitt ursprung. De broderade bilderna har sin utgångspunkt i gamla fotografier.  Som minnesbilder att känna igen sig i. Frusna ögonblick av familj och släkt. Att sy ihop dåtid med nutid. Att stygn för stygn sy ihop en bild av sig själv.

Jag är textilkonstnär. För mig betyder det att jag arbetar både som idé- och materialbaserad konstnär. Människor och djur befolkar ofta mina arbeten där vardagshändelser kombineras med absurda inslag som vänder på eller förskjuter perspektiven. Genom mixen av material och tekniker skapas ytor och strukturer som tillsammans ger möjlighet att skapa uttryck på flera plan, taktilt, estetiskt och med ett berättande språk. Arbetet bedrivs i serier runt olika teman och jag arbetar på flera bilder/föremål samtidigt, för att skapa en rytm och dialog mellan verken.