Slopa palmoljan! Rädda regnskogen!

 

Regnskog – nu på var mans tallrik

Varje dag bidrar vi svenskar till att några av världens artrikaste områden försvinner, de allra flesta utan att ha en aning om det. I de varor vi dagligen konsumerar som tex margarin, glass, kex, chips och smink gömmer sig en vegetabiliskolja som har stor påverkar på miljö och människor i syd. Det handlar om odling av palmolja som tredubblats under de senaste 30 åren. Ytterst få känner till sambanden och tar ansvar för konsekvenserna – det är hög tid att vi gör det!
Med ökande världshandel följer att vi konsumenter påverkar förhållandena på andra håll i världen mer och mer. En hel del ingredienser i den mat vi äter har sitt ursprung på andra kontinenter. Oftast är vi som konsumenter inte alls medvetna om vilka effekter våra inköp har.
Ibland är dessa effekter positiva, till exempel genom att de medverkar till ökad sysselsättning och ökade inkomster i u-länder. Men i andra fall är effekterna negativa, som när produktionen av de varor vi importerar orsakar miljöproblem eller sociala problem i produktionsländerna.

 

 

Regnskogen myllrar av liv. Här lever orangutangen, tukanen och trädleoparden sida vid sida med ursprungsbefolkningar. Varje år skövlas flera miljoner hektar regnskog och många arter riskerar att utrotas. Detta är helt ohållbart!

Hjälp till att rädda regnskogen

WWF behöver din hjälp för att rädda regnskogen. Här hittar du några konkreta exempel på vad du kan göra för att visa ditt stöd. 

 Bli Djungelfadder

Bli Orangutangfadder

Dags att köpa nya trädgårds-möbler? Håll koll på FSC-märket!

 

Vi står inför stora utmaningar när det gäller att rädda världens regnskogar. Läs mer om hoten mot regnskogen:

 Illegal avverkning

Skogsomvandling

Skogar och klimatförändringar

Skogsbränder

Bushmeat

Palmolja

Bioenergi

 

Uppskattningsvis hälften av jordens ursprungliga skogar har försvunnit och det mesta har skett under de senaste 50 åren. Hoten mot skogarna kommer från många håll. Småbrukare hugger ner skog för att få ved att elda med, mer odlingsbar mark eller för bebyggelse. Skogsbolagen är ständigt på jakt efter värdefulla timmerstockar.

 

I hjärtat av Borneos regnskogar går orangutangen en osäker framtid till mötes när skogarna bränns ner för att bli oljepalmsplantager. Exploateringen av jordens skogar och dess naturtillgångar pågår urskillningslöst för att möta en global efterfrågan eller för att fylla det dagliga husbehovet för familjen i byn. Att det sammanlagda trycket på skogarna är ohållbart råder det inget tvivel om.

WWF har identifierat några av de allvarligaste hoten mot våra skogar:

 

Illegal avverkning och virkeshandel

Den ”svarta” virkesmarknaden omsätter varje år miljarder dollar och har förgreningar i över 70 länder. De miljömässiga, ekonomiska och sociala konsekvenserna är enorma.

 

Skogsomvandling

Under de senaste två decennierna har mer än 300 miljoner hektar tropikskog försvunnit till följd av intensiv skogsomvandling. Naturen får betala ett orimligt högt pris när människan breder ut sig med oljepalmsplantager, sojabönsodlingar, boskapsranscher och jordbruk.

 

Skogsbränder

Varje år ödeläggs miljoner hektar skog av bränder. Många av bränderna är anlagda. Omfattningen av den årliga förstörelsen från skogsbränder motsvarar den från skogsavverkning och skogsomvandling ihop. Stora naturvärden går förlorade och människoliv svävar i fara.

 

Skogar och klimatförändringar

Skövlingen av världens skogar har stor klimatpåverkan. När skog avverkas frigörs koldioxid till atmosfären och bidrar till ökad växthuseffekt. Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen har i sin tur stor negativ påverkan på skogarna, i form av ändrad nedebörd, torrare klimat och fler skogsbränder.

 

Bushmeatjakt

I tropikerna pågår en hänsynslös jakt efter bushmeat dvs kött från vilda djur. I Centralafrikas skogar jagas mer än 1 miljon ton bushmeat varje år! Den kommersiella bushmeatjakten i Väst- och Centralafrika utgör ett mycket allvarligt hot mot överlevnaden för många djurarter, däribland våra människoapor.

 

Palmolja är vanlig i många livsmedel

Palmolja finns i mycket av det vi använder varje dag. Förutom i margarin, glass, chips, kakor och choklad finns det också palmolja i smink, tvål, tvättmedel och mycket annat men ofta står det bara vegetabiliska oljor på förpackningarna.

 

Palmoljeprodukter blir djurfoder

Även kor, grisar och höns äter produkter från oljepalmen. En ansenlig kvantitet palmkärnexpeller (en restprodukt efter utvinning av palmkärnolja) från oljepalmsodlingarna i Sydostasien exporteras till Sverige. Palmoljan kommer från området som tidigare var tropisk regnskog. Skogar som anses vara världens artrikaste ekosystem.

 

Palmolja till Sverige

Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen. Merparten av denna olja kommer från Malaysia och Indonesien. Med den genomsnittliga avkastningen i Malaysia motsvarar detta att vi svenskar “lånar” en total yta på omkring 10 200 ha. Detta kan också uttryckas så att varje svensk “lånar” 11 kvadratmeter mark för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja.

http://www.wwf.se/source.php/1119527/wwf-1078459-1.pdf

information hämtat från: http://www.wwf.se