Dags att fräscha upp!

Jag känner att det är dags att fräscha upp tankesättet.  Som arbetslös blir du satt på alla möjliga olika prövningar. Det är svårt att hålla sig positiv till allt elände som sker.  Det är dags att plocka fram Kay Pollaks böcker och fräscha upp tänket.

No negative waves!

Jag kommer att ge ett lite smak prov från hans bok:

Att växa genom möten.


En absolut sanning

Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser.

Jag har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser. Det är uppenbart. Det är jag och ingen annan som har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser.

Exempel: Ni har ett möte på jobbet och du har ett anförande inför de andra. Plötsligt ser du att en av åhörarna gäspar. Du har nu ansvar för hur du väljer att tolka detta. Om du har dåligt självförtroende väljer du kanske blixtsnabbt att tolka gäspningen som ett uttryck för en låg värdering av dig.  Kanske blir du nervös! Kanske du tänker: Jag duger inte! Jag är inte bra!

Dvs du tolkar gäspningen som en attack mot dig!

Du blir ett offer för din egen tolkning av verkligheten. Utan att veta något om den gäspande personens nätter! Den som bestämmer hur du mår tycks vara den som gäspar.

Påminn dig ofta om att:

Verkligheten och min uppfattning av verkligheten är inte detsamma!

Det finns andra sätt att se och tolka!

Mår du bra, har en god självbild och ett gott självförtroende, väljer du att se något annat. Du kanske tänkter: Kanske har hon en sömnlösnatt bakom sig, Det är fantastiskt att hon är här! Eller: Där sitter en som gäspar. Kanske är luften här inne dålig?

Du kan alltså göra olika val!

Du ser att varje val du gör, visar upp en värdering ( en slags poängsättning) av dig själv.

Tänk ofta:

Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser.


Inför varje jul har vi en man i bostadsområdet som pyntar sitt hus hejdlöst. Det är lysande plast prydnadssaker, lampor runt hela huset som lyser i alla möjliga glada färger.Blinkar i olika takter. Varje gång jag ser detta tänker jag på vad just Kaj Pollak skriver om. Att i stället för tanken som det flesta tänker: Gud vilken idiot, hur kan han tycka att detta är fint, han måste ju vara hel galen.

Jag kan fnissa för mig själv och jag ser framför mig en man som har sååå roligt,,,att tassa runt i vintermörket med sina belysningar och fixa och dona, sätta dit sin ny  införskaffade julbelysning nr ????…vad roligt han måste ha.

Alltså:

Det finns andra sätt att se och tolka!

Här kan du boka Kaj Pollaks föreläsningar: Wimab