konstens värld…..

Ja, konsten kan vara de besynnerliga saker egentligen…. KONST=Dead Can Dance= medeltids inpirerad musik, men just det… Titta på denna video, jag blev väldigt inspirerad av bilderna.

Och nu när vi tittar just på denna konst och lyssnar till medeltida inspirerad musik så får jag sådan lust att plocka fram mina medeltida kläder. Det är en under särk och en surocote. Dessa kläder har jag köpt i en affär i gamla stan som heter Scaramouche. Underklänningen till vänster och överklänningen till höger.

Överklädnader har varit vanligt förekommande i långa tider. Beroende av hur kallt klimatet var, klädde vi oss gärna lager på lager.

Närmast kroppen kunde man bära en särk, därefter en underkjortel och sist en överkjortel, så kallad surcôte.
Surcôte bars även av männen. Dock har alltid Kyrkan förknippat djävulen med kvinnokönet, så därför är det också kvinnoplaggen som får nidnamn.

De stora ärmhål som blev populära i surcôten, kallades för “Helvetesfönster”. Man kunde nämligen ana kvinnans kroppskontur, och detta är en frestelse. Midjan kunde accentueras genom att man bar ett vackert bälte enbart runt underkjorteln, så surcôten fladdrade ganska löst och tillät insyn.

Dessa plagg får mig också att tänka tillbaka till när Dick Harryson var i Torshälla kyrka och hade en historisk föreläsning. Ni vet mannen som är med Martin Timell på torsdagar i programmet om Sveriges Historia. JA! I alla fall så skulle min dotter och jag gå upp och lyssna. Vi klädde på oss våra medeltida kläder och våra mantlar förstårs. På med huvan… När vi satt där i kyrkan hoppade besökarna till och deras uppsyn var som att dom hade sett spöööken…Gud vad kul vi hade… vi satt där och fnissa… Men skulle man inte vara tids enligt klädd?? Det var ju i alla fall vi och Dick Harrysson.

Ja, ni kan väl tänka er hur vi såg ut där i kyrkan… Tända ljus och två själar med medeltida kläder och huvan skylde ansiktena…