Sprida glädje……..

Öppethus på kungliga slottet i gamla stan på nationaldagen, 6 juni.


Förra året var jag och min barndomsvän Lisa med våra respektive på öppethus på kungliga slottet i Stockholm. Men jösses vad mycket folk som kommer!!!. Det var trevligt, men man fick köa till allt. Det var högvaktsombyte, parad, ja allt som hör till. Detta år kommer det bl. a vara: veteranbilar på slottet av Hovstallet och Motorhistoriska sällskapet.

10.00–17.00

På Inre borggården kommer Hovstallet att ställa ut en veteranbil som används vid ceremoniella transporter och den moderna elbilen Think som också används i verksamheten. Personal från Hovstallet finns på plats för att berätta om verksamheten.

Föredrag och visningar:

10.30 och 13.00
“När Sverige och Finland gick skilda vägar”
Föredrag med Herman Lindqvist. Plats: Rikssalen

10.30, 12.30 och 14.30
Föredrag : Slottets fasadrenovering

10.30, 11.30, 13.30 och 14.30
Temavisning : Renovering av Bernadottegalleriet

11.00 och 15.00
Temavisning : Antiksamlingarna och Gustav III:s Italienresa

Listan är lång. Mera kan du läsa på: http://www.royalcourt.se. Det finns också utbud för barnen, clownen Manne. När vi var där förra året hade vi en väldigt trevlig dag. Vi strosa runt på olika ställen i gamla stan. Bl.a besökte vi en restaurang:  Vapiano, beläget på: Munkebrogatan 8 i gamla stan.

Där får man en liten “blipp”, en mojäng = kort som registrerar vad du tar för nått. Typ åk armband för restaurang. Man plockar på sig den maten och dricka man vill ha och betalar sen när man går ut. Mycket bra!

All personal är trevliga och väldigt service minded. När vi satt där och hade plockat på oss våra godsaker så gick det personal omkring och bara fixa och dona, torka och plocka så det skulle vara fräscht.  Jag böjer mig åt sidan när “mannen med trasan” kommer och torkar och plockar hos oss.

Jag ser inte honom eftersom han står snett bakom och fixar och donar. -Gud vad du är bra på det här säger jag. Vilken tur att det finns sådana som du som gör detta hasplar jag ur mig. Min barndomsvän tittar på mig och säger: SÅG DU????? Typiskt dig Käthie! – Nää, säger jag frågandes. Hon ler och säger: han blev så glad när du sa så där och han bara lyste upp och fick ett STOORT LEENDE i ansiktet. Vad synd att jag inte såg det!

Men vad glad jag blev att jag kunde sprida lite glädje…jag fick vara GLÄDJESPRIDARE för en stund. Tänk om vi kunde vara lite mera av glädjespridare. Att bara säga ett litet glädjande ord eller kanske kunna ge beröm. FRAM FÖR GLÄDJE SPRIDERI!!!

Vapiano var en så bra restaurang att jag var tvungen att visa den för min fd arbetskollega, Lena!

Vi kom dit vid lunch tid en dag och det var ingen bra grej. Vi vände och knalla upp till Stora Nygatan och hittade ett fik där vi drack ett glas vin och åt ost, diskuterade andar  och själar med

tända kandelabrar i fönsterna. När vi ändock är på Stora Nygatan så vill jag berätta om en annan restaurang: Sjätte tunnan.

Där kan man äta medeltida mat med ett krus mjöd. Kanske jag ska släpa med mig Lena dit nästa gång vi gör ett besök i gamla stan?!

Vad sägs om att äta: Skogens vilt serverat som frukt på mörkt bröd tillsammans med sås på vilda bär eller rosmarin späckat vildsvin serverat med loisyn, rårörda blåbär och en sky med mycket peppar. Notan levereras med en stor kniv ner kastad i bordet. Och här finns det inte kniv och gaffel, utan här äter man som man gjorde på medeltiden.

Knallar man en liten bit till på Stora Nygatan så hamnar man i en butik som heter Scaramouche, där jag har inhandlat mina medeltida kläder. Där är det kul att kolla. Men nog om detta, åter till Vapiano! Väl värt att besöka men som sagt, undvik lunchtid. Vi knallade åter dit en timme senare och då fanns det gott om plats. Det blev ett glas rödvin till och för mig en antipasti tallrik och vitlöks bröd… mums.