Min åkdyna!

Det slutliga resultatet av Åk dynan blev så här:

Åkdynan var det sista stora projekt vi hade på TUG. Nu är TUG av slutat och Domina Käthie har fått gå in i “The order of tranii.”

Praktikanten Domina Käthies första praktik dag var i torsdags och kommer att vara tom sista Augusti. Jag håller till På NBV  i Eskilstuna. Där berättade jag att mellan den 13-15 augusti kommer det att vara en väldigt lång konstutställning…. Kalklinbanan kommer att fästa upp konst på sina vagnar.

Jag och några till från TUG har lämnat in fotade alster och förväntans fullt väntar jag….  och hoppas att nån av mina bilder kommer med. Jag fotade bl.a min nålfiltade örn, samt glädjespridaren och korp, som ni finner under nålfiltat och våttovning.

NBV  kommer att anordna en aktivitet där man åker ut till “konstutställningen” vi kommer att få en liten föreläsning av kalklinbanans vänner och kommer att ha material med oss där vi kommer att disskutera bilden av konst!

För er som vill hänga med håll utkik på NBV hemsida, där kommer det komma ut information om detta.

Eller ring Eeva på NBV på 016-13 72 60 och anmäl er redan nu. OBS! Det kommer att vara begränsat antal platser.

Världens längsta mobila utställning kommer igen!

Kalklinbanan Forsby-Köping är 42 kilometer lång och byggdes för kalktransport för cementtillverkning. När den byggdes var den världens längsta linbana, ett rekord som dock snart blev slaget.

Nordströms linbanor byggde den under åren 1939-40 på uppdrag av Skånska Cementaktiebolaget. Den togs i användning för produktionen i Köping år 1941. Linbanan bärs upp av 235 stolpar och har 750 vagnar, stålkorgar, de passerar med 43 sekunders mellanrum.

Kalklinbanan hotas av rivning!

Enligt ett uttalande av Göran Sandström på Nordkalk 2009-11-09 avser Nordkalk att riva hela kalklinbanan.

Anledningen till detta är brist på pengar för att bevara den. Varken Nordkalk eller länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland vill ge något bidrag till en utredning om hur kalklinbanan skulle kunna tas över av andra ägare för att bevaras.