aslema!

Har ni sett Sällskapsresan? När Stig Helmer sitter i planet och ska ta juice. 58 sekunder in så ser ni hur man får juice!!!!

Jag har hittat juicen också, fast i en turistbuss till Sousse i Tunisen. ( se till höger)  Precis som sällskapsresan så hade vi en värd som tala om för oss en massa bra saker. Vi fick lära oss att man inte skulle dricka vattnet, inte äta salladen, hur mycket en dinar var. ( 1 dinar ca 6 kr). Vi blev avsläppta framför hotellet efter en varm 40 minuter resa, svetten bara rann om ryggen.

Tunisien, formellt Republiken Tunisien (arabiska: ???????? ????????, el-joumhouriyya et-Tounisiyya) är en stat i Nordafrika, vid Medelhavets sydkust. Landet gränsar till Algeriet och Libyen. Tunisien är ett arab-afrikanskt land som har islam som sin huvudreligion. Tunisien är medlem i Afrikanska unionen.

Hotellet vi bodde på hette Vinci el Kantaoui. Steffies barndoms vän med föräldrar mötte oss på hotellet. Emmas pappa kommer från Tunisien och dom brukar vara där om somrarna. Vi beslutade att vi skulle mötas upp på kvällskvisten. Vi fick vårat rum och skyndade ut för att få “lite” sol. Det var 38 grader i skuggan. Vi hade tagit solskyddsfaktor 20. Klockan var 16,00 vi låg i ca 1 timme. Det var som att ligga i en stekpanna, det bara fräste till på huden, gud vad hett!!!

På kvällen när vi möttes upp fick vi lära oss hur man äter Harissa, du häller oliv oljan över harissan och doppar vitt bröd i. HOT HOT HOT, men GOTT GOTT GOTT! Till detta tog vi tunisiskt öl: Celtia, också gott men inte hot.Pris ca 3,5oo dinarer.

Dag två bestod av att sola vid havet. Men att ligga i solen när det är nästan 40 grader i skuggan går inte, man får ligga under ett parasoll, som alla andra gjorde. På kvällen gick vi runt och kolla  i Marinan….. Alla försäljarna som skrek och försökte få in en. Nice price my friend, were you from? Suck, vilket tjat… Men vilken tur vi hade som hade Ali med oss. Han fräste ifrån på Arabiska då blev det lugnt. Vi hade lovat Steffie att vi skulle åka in till Sousse och titta på Medinan någon dag. Vi gjorde en liten tur in på kvällen med Tuk – Tuk. Det kunde man kalla för skräck färd! Medinan skulle vi ta en morgon när det ännu inte hade hunnit bli så varmt!

I en av butikerna nära där Emma och hennes föräldrar bodde, stenkast från ingången till marinan, satt en liten söt tunisier och målade tavlor. Steffie blev ju helt såld på en tavla och den tunisiska målaren måla dit Steffies namn på arabiska.

I denna butik hittade jag ett par fina sandaler till min man, men dom skulle ha 65 dinarer och det ville jag inte betala. Jag sa att han kunde få 20 dinarer men han sa att det var omöjligt. Svara honom då att då får det vara… och gick. Han gick efter och sa att jag kunde få dom för 50 dinarer men jag sa 20. Så där höll han på tills han var nere till 25 dinarer men jag sa: only 20 dinarer, no more!!  och jag fick dem!!! Bra prutat tycker jag, men inte sjutton förlorar dom nått, det kan jag inte tänka mig. Sen försökte jag pruta lite runt om kring och det lyckades ganska så bra. T.o.m halva priset fick jag av denna servitör och på denna öl:

För att se hur den huvudlösa servitören ser ut, klicka på bilden!!!

För att se en stor öl, Klicka på bilden!!!!

Måste säga att jag kände mig ganska nöjd att klara detta utan Alis hjälp!

Vi hade också turen att få smaka på Alis mammas och systers hemlagade tunisika mat. Pasta med tomatsås, grillad fisk med cous cous. ( cous cous som Alis mamma gör själv), sniglar i tomat sås. Små bruna sniglar som var inbrotts säkra. Ali  hade kurs i hur man skulle äta en snigel. först suga av den lite grann, sen köra upp den i tanden så det blir ett litet hål, sen var det bara att suga till som f..n. Men för i hel…det funka inte för mig. jag satt där och försökte men till sist åkte en nål fram så jag kunde lirka fram den lilla slippriga saken. Gott detta också!!

Här visar Ali hur man ska bita hål i skalet!

Och här till höger kan ni se,

The slippery suckers!!!

Klicka på sniglarna så får ni se hur goda dom ser ut!!!

Fortsättning följer när vi tar tuk – tuk till Sousse för att besöka Medinan. Se färden jag filmade….. ja det är våran färd som är inlagd på

youtube…man måste ju öva sig på att göra såna saker också… fast man är en ” tant”. Och för er som inte vill se tuk – tuk färd kanske vill höra på deras populära artist Khaled som sjöng låten “taxi chase” i filmen femte elementet.

Tuk tuk!

BESLEMA!